16 Kasım 2016 Çarşamba

Flex Sensör

Merhaba Arkadaşlar ;

  ilk deneme yazımızda uzun bir süredir planladığım ve ödev bahanesiyle sonunda yapmaya karar verdiğim flex sensörlü eldiven için flex sensörü yapmaya değineceğim.Sensörlerin istediğim ebatlarda piyasa değerleri çok uçuk olduğundan kendim nasıl yapabilirim diye araştırmaya başladım.Birçok video ve ve makaleden sonra bunlardan bir tane ben de yapabildim.Bu sensörden 4 tane daha yapıp bir eldiven üzerine monte edeceğim.Peki bu eldivenlerin özellikleri ne ona değinelim biraz da ..

  Öncelikle bu eldivenlerin nerelerde kullanıldığına deyinelim. Bunlardan ilki biyonik eller. Biyonik eller insan eline benzetilmiş boğumlu yapıda parmaklara sahiptir. Bu ele hareketi sağlayan ise içine gömülmüş servo motorlardır. Yapılış şekline göre misina veya sert bir ip her boğumdan uygun şekilde geçirilerek ucu bir servoya bağlanıyor. Böylece motor ileri geri hareket ettiğinde parmak ta hareket kazanmış oluyor . Bu motora hareketi de bizim bugünkü konumuz olan flex sensörlerle donatılmış eldivenlerle sağlıyor.İkinci bulduğum örnek ise tercüman eldivenler .Yine bu sensörlerin monte edildiği eldivenler mevcut.Bunlar da vücut dilini  üstündeki gyroscope ve flex sensörlerle algılayıp anlamlı kelimelere çevirip dışarı veriyorlar.Eldiveni yaptıktan sonra da bu projelerden birine dönüştürmeyi planlıyorum .Neyse biz sensörümüzün yapım aşamalarına geçelim ;

  kullandığım malzemeler ;

  1-koli bandı
  2-alüminyum folyo
  3-bir parça kağıt ve kalem
  4-esnek bir meteryal(ben cilt malzemesi kullandım)

 Malzemelerimizi temin etttikten sonra sensörümüzü yapmaya başlayalım.İlk önce kağıdımızı kurşun kalem ile bir güzel karalıyoruz.Mümkün olduğu kadar boş alan brakmamaya çalışıyoruz .

  


  Daha sonra alüminyum folyomuzdan iki ince parça kesiyoruz . (alüminyum folyo ve kağıdın boyutlarını eldivendeki parmak boyutlarını ölçüp ona göre yaparsanız benim ölçü vermemden daha sağlıklı olacaktır.)

  Ucunu açtığımız iki kabloyu bandımızın üstüne şekildeki gibi yapıştırıyoruz.

 

  Daha sonra da karalanmış kağıdımızı folyolu bandımıza boşluk bırakmayacak şekilde yapıştırıyoruz



  En üste de esnek lastik parçamızı kesip yapıştırıyoruz


  Bir kat daha koli bandı geçirip iyice sağlamlaştırıyoruz ve sensrümüz hazır hale gelmiş oluyor. Bu sensör büküldüğünde direnci azalan bir sensör değerleri de analog değer olarak işlemciye girmemiz gerekiyor.Bunun için analog pinlerden istediğiniz birini kullanabilirsiniz . Örnek bir kodla yazımızı bitirelim.

  Örnekte bir buzzerın çalıp susma süresini flex sensörümüzle ayarlıyoruz bunun için delay süresini flex sensörden alduğımız değere bağlıyoruz. Şu şekilde ;



Devre için de buzzerın artı ucunu arduino nun ikinci pinine , 1 kohm bir direncin bir ucunu toprağa diğer ucunu sensörün herhangi bir ucuna  bağlayıp bu bağlantıyı da A0 pinine giriyoruz. Daha sonra sensörün kalan diğer ucunu arduinonun 5 volt pinine bağlıyoruz.

Çalışma videosu :

2 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim bir takım iyileştirmeler yapmaya çalışıyorum devamı gelecek bu konunun

    YanıtlaSil